Statsbygg valgte propan ved NTNU i Gjøvik

– Sikkerheten med et sånt kjøleanlegg tror jeg nok er vel så bra som ved andre anlegg, sier driftsleder Ole Bjørn Lerum.

ole-bjørn-lerum-ved-aggregat-på-taket-propan.jpg

Smaragdbygget på 5000 m2 sto klart i november 2017, og har laboratorier, verksted, kontorer og undervisningslokaler. Biobasert fjernvarme dekker varmebehovet, mens Statsbygg ønsket naturlige kuldemedier til kjøleanlegget.

– Vi endte med propan som en god løsning, forteller Kai Magne Rødningsby ved Hamstad AS sitt avdelingskontor på Hamar. Entreprenøren valgte Frigo Plus-maskiner fra ABK-Qviller. Luft-til-vann-maskinene med propan dekker nå komfortkjøling og dataromskjøling.

Ekstra risikohåndtering

Sikkerhetsrutiner og risikovurdering er spesielt for propan. Det krever at all montasje og service gjøres av folk som kjenner risikoen med propan og tar det alvorlig.

– Dette har vært helt uproblematisk; vi har ikke hatt noe trøbbel underveis, opplyser Rødningsby. Maskinene står på taket av bygningen. Alle sluk og andre hull i taket er sikret mot lekkasjer, siden propan er tyngre enn luft og kan legge seg på taket ved en eventuell lekkasje.

Vel så sikkert

Driftsleder Lerum var ikke begeistret for ideen om propanmaskiner i utgangspunktet, siden taket også har en rekke solcellepaneler.

– Det er naturlig å være skeptisk når du har med propan å gjøre, men det er et lukket system, poengterer han.

Hver av de tre kjølemaskinene på taket er et lukket system med egne sikkerhetstiltak. For eksempel har hver maskin sensorer koblet til vifter som ventilerer eventuelle lekkasjer.

– Så sikkerheten med et sånt anlegg tror jeg nok er vel så bra som andre, sier Lerum.

Les også: "Utstyr i særklasse" ved verneverdig skole i Bergen

Bygges opp etter behov

ABK-Qviller har levert de tre Frigo Plus luft-til-vann-maskinene med propan til Smaragdbygget, med totalt 250 kW installert kjølekapasitet:

  • 150 kW dekker komfortkjøling (7 °C/12 °C)
  • 60 kW til ekstra komfortkjøling via kombibafler i undervisningsrom. 100 % frikjøling er innebygget.
  • 40 kW går til datakjøling levert via viftekonvektorer, med ganske høy isvannstemperatur (10 °C/15 °C). 100 % frikjøling er innebygget.

Maskinene har lave fyllinger: 8,65 kg for den største, 4,24 kg for dataroms-maskinen og 4,21 kg for den minste.

– Frigo Plus bygger opp maskiner tilpasset behov i hvert enkelt prosjekt. Så du får det du ønsker, forteller Halvor Strand, regionsansvarlig for ABK-Qviller i Hedmark og Oppland. For Hamstad var det positivt å få erfaring med propan-maskiner.

– Vi har lært mye av prosessen, og vi føler at vi kan være med på utviklingen og levere det som er framtida – ikke bare det som er trygt og behagelig, sier Rødningsby.