Dataromskjøling for Oslo Havn

– Kjøling, strøm og alt har fungert helt som det skal, sier IT-sjef Jørn Innset i Oslo Havn om det nye datarommet som er utstyrt med kjølemaskiner fra Toshiba.

Dataromskjøling-oslo-havn-jørn-innset.jpg

Etter en sikkerhetsrevisjon bestemte Oslo Havn å bygge et nytt datasenter for virksomheten, og det ble lagt til havneområdet på Sjursøya.

– Her er det greit å få opp linjer, og det ligger relativt trygt til, poengterer Innset. Atea vant anbudet for det nye datarommet, og har basert kjøleløsningen på Toshiba Digital Inverter luft-luft-maskiner fra ABK-Qviller.

– Vi leverer veldig mye av disse systemene. De er veldig driftssikre, og har lave drifts- og servicekostnader, sier Per Morten Omholt, seniorrådgiver datarom i Atea.

Sparer gulvareal

Selve rommet er et høysikkerhetsrom bygget som et rom i rommet, og er veldig motstandsdyktig mot brann. Toshiba-kjølerne henger i taket, og slipper ut kald luft som synker og fordeler seg mellom serverrackene.

– Kjølerne tar ikke noe gulvareal, og dette er ofte en smart måte å løse kjølingen på. Her ville det vært et problem å få plass til kjølere på gulvet, forteller Omholt. En ulempe med takhengte kjølere er kondensvann som kan dryppe ned i datautstyr.

– Vi anbefaler en drypp-panne under som kan fange opp eventuelle lekkasjer, sier Omholt. Pannene har to avløp for kondensvann, som fjernes enten ved å renne på grunn av gravitasjon eller med pumpe.

Utedeler i garasjen

Datarommet ved Oslo havn har tre kjølemaskiner, én mer enn kjølebehovet tilsier (n+1-redundans). Hver har nominell effekt 13 kW, og utedel plassert i en garasje med stor takhøyde. Datarommet ligger rett på innsiden.

– Høyt på veggen er ikke utedelene i veien, og er godt beskyttet for vær og vind, sier Innset. Garasjeportene er perforerte slik at det også er god lufting.

Ser for seg utleie

Systemet hos Oslo Havn har ikke blitt satt på de helt store prøvene ennå. Rommet er bygget opp med samme antall rack som ved dagens hovedkontor, men alt utstyr har ikke blitt flyttet ennå. Så én maskin i drift er nok til å dekke kjølebehovet – enn så lenge.

– Vi har kanskje en følelse at noe av den plassen kommer til å bli leid ut til kunder av oss. Dette er atskillig bedre enn mye annet, også hos kundene våre, sier Innset.

Les mer om Kjøling av datarom med Toshiba