Eidsiva Nett valgte propan

Da kjølemaskinene hos Eidsiva Nett var modne for utskifting, ble de erstattet med maskiner basert på propan.

Frigo-plus-aggregat-luft-til-vann-isvannsmaskin-propan.jpg

I utgangspunktet var ikke naturlige kuldemedier et konkret krav da kjøleanlegget som dekker serverparken og komfortkjøling skulle skiftes.

– Vi fikk solgt det inn gjennom tilbudsprosessen, forteller Kai Magne Rødningsby hos Hamstad AS. Entreprenørselskapet hadde allerede erfaring med propanmaskiner fra NTNU Campus Gjøvik. Frigo Plus-maskinene der er levert av ABK-Qviller. Ifølge Rødningsby var det ikke vanskelig å argumentere med miljøfordelene overfor Eidsiva Nett, siden Eidsiva-konsernet lever av å selge fornybar energi i regionen.

– Det var heller ikke den store merkostnaden i dette prosjektet, poengterer han.

Kjøler serverpark

En 200 kW Frigo Plus luft-til-vann isvannsmaskin ble installert høsten 2017. Den dekker komfortkjøling og en stor serverpark. Derfor skal den gå døgnet rundt, året rundt.

– Maskinen har 50 % frikjølingskapasitet innebygget; det var det kunden ville ha. Det er ingen vits i å investere i mer enn du trenger, sier Halvor Strand, regionsansvarlig for ABK-Qviller i Hedmark og Oppland. Som standard kommer maskinene med 100 % frikjølingseffekt, men dette kan tilpasses mellom 0 og 100 % etter behov.

For 230 V

Frigo Plus-maskiner bygges opp ut fra behovene i hvert enkelt prosjekt.

– Hos Eidsiva Nett har vi levert en maskin for 230 V/3/50 – det er det ikke mange som klarer. Siden fabrikken bygger etter ønske, får vi det til, poengterer Strand. Leveringstid for Frigo Plus-maskiner er 8 til 10 uker. Hos Eidsiva Nett står propan-maskinen på tak. Risikoanalysen viste at det ikke var nødvendig med ekstra sikkerhetstiltak ut over nødvendig avstand til andre installasjoner.

Kjappe fakta

  • Byggherre: Eidsiva Nett
  • Entreprenør: Hamstad AS
  • Produkter: Frigo Plus luft-til-vann-isvannsmaskin
  • Installert effekt: 200 kW kjøling og 50 % frikjøling
  • Kuldemedium: Propan (R290)
  • Temperaturnivåer: +5/+10 °C isvannstemperatur med 40% glykol på primærsiden og +7/+12 °C på sekundærsiden med vann som sirkulerer internt i bygget.